sâmbătă, 15 decembrie 2018

De ce trebuie sa stii care sunt plusurile aduse de celulele stem


Datorita capacitatii de a reface o diversitate de celule si tesuturi, celulele stem au ajuns unul din subiectele principale de studiu ale cercetatorilor, care au reusit sa canalizeze proprietatile acestora pentru a le include in schemele de tratament a peste 70 de boli. De asemenea, avantajele celulelor stem nu se limiteaza la a ajuta doar persoana a carei probe a fost recoltata, aceasta putand deveni donator si pentru un alt membu al familiei, deoarece in cazul transplanturilor alogene rata de succes este de 50% , pe cand cele autogene functioneaza, evident, in proportie de 100%.

Diferentierea celulelor stem
In functie de parametrii luati in considerare, celulele pot fi impartite in mai multe categorii, fapt care ajuta atat la identificarea caracteristicilor fiecarei tipologii cat si la stabilirea celui mai avizat plan de tratament, care sa se plieze pe nevoile pacientului. Astfel, elementele recoltate din sangele cordonului ombilical poarta denumirea de celule stem hematopoietice (ce vor actiona dupa transplant ca precursori ai elementelor figurate ale sangelui) iar cele prelucrate din peretele cordonului sunt cele mezenchimale (responsabile de regenerarea diferitelor tipuri de tesuturi). De asemenea, in timp ce celulele stem embrionare sunt tutipotente, deci au abilitatea de a se diferentia in orice tip de celula sau tesut, cele adulte sunt doar pluripotente, putand recrea un numar mai mic de elemente.

Care sunt plusurile
Pana in prezent, recoltarea de celule stem precum si utilizarea lor pentru transplanturi poate aduce imbunatatiri in peste 70 de boli diferite, cele mai multe fiind din spectrul hematologic. De asemenea, in urma studierii celulelor mezenchimale, se urmareste integrarea acestora in schemele de terapie regenerativa ce au ca scop repararea diverselor tipuri de tesuturi din organism. Nu in utimul rand, in urma extinderii cautarilor de solutii viabile pentru incetinirea si chiar stoparea evolutiei bolilor degenerative ale sistemului nervos central (precum maladia Parkinson sau boala Alzheimer), s-a constatat ca celulele stem pot avea un rol benefic in schema de tratament.

Cine poate beneficia de transplantul de celule stem
In cazul in care celulele utilizate pentru transplant sunt chiar cele ale persoanei in cauza rata de succes este de 100% deoarece acestea sunt recunoscute imediat de organism ca fiind componente self in cazul unui transplant autolog. In eventualitatea in care un alt membru al familiei ar necesita o interventie de acelasi tip, se estimeaza ca nivelul de compatibilitate in acest caz este in jur de 50%, fiind necesare mai multe teste pentru a stabili cu precizie daca transplantul de tip alogen poate fi efectuat. In ambele situatii, reactia de „grefa contra gazda”, ce ar declansa in mod normal un raspuns imun din partea pacientului, este relativ rara, datorita bateriei de teste ce este efectuata pentru a releva histocompatibilitatea dintre membrii familiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu