joi, 14 martie 2019

Care este tipul de vin preferat al tau?


Odata cu dobandirea unei notorietati din ce in ce mai vizibile a tuturor sortimentelor produse pe meleagurile autohtone, popularitatea nou descoperita a vinurilor a luat o amploare tot mai mare tocmai datorita versatilitatii acestui tip de bautura, calitate ce il face ideal spre a fi asociat cu o varietate de preparate culinare dar si cu o gama larga de activitati. Astfel, in timp ce sortimentele brute, seci sau demiseci completeaza in mod armonios salatele, pastele sau preparatele din carne, un vin demidulce sau dulce lasa loc asocierii cu feluri de mancare cu ciocolata, fructe sau oricarui fel de desert.

Despre tipurile de vin

In ceea ce priveste aspecte precum provenienta sau gradul de maturare, toate vinurile prezinta varietati ce se deosebesc in primul rand prin semnalmentele marcate pe fiecare sticla in parte. Astfel, vinurile de masa sunt considerate a fi cele mai slabe ca si nivel de alcool, fiind destinate consumului de zi cu zi. Acestea sunt urmate de cele de calitate superioara, ce pot fi recunoscute datorita initialelor precum VS, IG sau VSIG, ce dau indicatii cu privire la originea geografica ori tipul de struguri utilizat.

Nu in ultimul rand, vinurile de origine controlata sunt considerate a fi reprezentantele clasei de top, fiind impartite la randul lor in mai multe categorii. Prin urmare, in cadrul bauturilor ce detin eticheta DOC, puteti alege intre varietati produse din struguri aflati la maturitate deplina (DOCC-CMD), varietati ce provin din struguri culesi tarziu (DOCC-CT) precum si vinuri produse din struguri culesi la innobilare (DOCC-CIB). Categoria din urma este considerata a fi cea mai calitativa, datorita utilizarii exclusive a varietatilor carora li s-a permis sa inceapa procesul de stafidire, fiind totodata si strugurii care au acumulat cantitatile cele mai mari de zahar pe parcursul maturarii.

Modul de servire al unui vin demidulce

In ceea ce priveste indicativele ce ii dau aceasta denumire, indiferent de soiurile de struguri utilizate in producerea lui, un vin demidulce va beneficia de o cantitate de zahar cuprinsa intre 12-50 grame/litru. De asemenea, datorita riscului de a fi supus la fermentari succesive, procedeu natural pentru orice tip de vin dulce, acesta va contine si nivele usor mai ridicate de dioxid de sulf, conservant ce ajuta la prezervarea bauturii un timp mai indelungat.

Prin urmare, daca si dumnevoastra doriti sa va delectati cu aromele delicate ale unui vin demidulce de buna calitate il puteti servi atat ca atare cat si acompaniat de un desert pe baza de fructe sau ciocolata ori un aperitiv usor, modalitati prin care cele 2 tipuri de gusturi se vor completa cu desavarsire. De asemenea, printre alte recomandari se numara racirea pana la temperatura corespunzatoare fiecarui tip in parte precum si servirea din pahare inalte, cu picior.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu