joi, 14 iunie 2018

Febra la copii si convulsiile febrile


Daca copilul dumneavoastra a suferit vreodata de febra crescuta care a cauzat convulsii febrile, este un eveniment pe care probabil nu il veti uita foarte curand. Desi aceste atacuri si spasme par a fi infricosatoare, de obicei nu exista efecte pe termen lung, insa medicii nu sunt siguri de modul in care este declansata o convulsie febrila.

O temperatura mai mare de 38 de grade Celsius poate face declansa un astfel de episod, sau poate fi rezultatul a cat de repede creste febra copilului dumneavoastra si raspunsul organismului la aceasta instabilitate si incapacitate de a mentine starea de homeostaza, anume capacitatea organismelor de a-si regla si mentine mediul intern intr-o stare stabila din punct de vedere termic. Convulsiile febrile simple reprezinta 65 pana la 90% din totalitatea convulsiilor febrile, avand caracteristici precum: o durata mai mica de 15 minute, un singur episod convulsiv intr-o perioada de 24 de ore, fara nici o alta problema neurologica anterioara.

La ce varsta pot face copiii convulsii febrile?

Febra la copii poate declansa convulsii daca acestia au intre intre 3 luni si 5 ani, dar acestea sunt cele mai frecvente la copiii cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 luni. Majoritatea copiilor depasesc, de obicei, pericolul de a face convulsii febrile pana la varsta de 6 ani, iar acestia au sanse ridicate de a face convulsii febrile daca exista un istoric in familie al unor astfel de episoade.

Pericolele convulsiilor febrile

Convulsia febrila este cauzata de o schimbare brusca a temperaturii corpului copilului dumneavoastra si este de obicei asociata cu o febra. Convulsiile pot fi alarmante si suparatoare, dar nu sunt daunatoare pentru copilului chiar si in cazul in care acestea dureaza o perioada lunga de timp, care dureaza o ora sau mai mult, sansele ca un copil sa ramana cu sechele sunt minime. Convulsiile nu cauzeaza leziuni cerebrale si nu exista un risc crescut asociat de epilepsie la copiii care au avut simple convulsii febrile.

Majoritatea copiilor cu febra sufera doar un disconfort minor, iar conform statisticilor, un copil din 30 va avea o convulsie febrila ca urmare a febrei. Totodata, se intampla rar ca un copil care a avut convulsii ca urmare a febrei, sa aiba nesansa sa treaca o a doua oara printr-o astfel de experienta extrem de neplacuta pentru ei sau pentru parinti. Tratarea febrei unui copil cu paracetamol sau ibuprofen nu va impiedica convulsiile febrile, in timp ce febra si convulsiile declansate de aceasta pot fi inspaimantatoare, crizele febrile se termina de obicei fara tratament si nu cauzeaza alte probleme de sanatate, dar, din fericire, un astfel de eveniment nu va inseamna ca un copil va avea epilepsie sau leziuni ale creierului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu