miercuri, 9 octombrie 2019

Stiai de la ce apare apendicita?


Apendicita acuta se caracterizeaza prin inflamatia apendicelui si este cel mai des tip de cauza de abdomen acut atat la copil, cat si la adult. In ceea ce priveste tratamentul apendicitei acute exista doar interventia chirurgicala. Cu cat interventia chirurgicala este mai repede efectuata de la momentul de debut al bolii, cu atat recuperarea postoperatorie va fi mai usoara. Frecventa in care apare aceasta boala la copii este la cei cu varste intre 8 si 15 ani, mai predispusi fiind baietii.

Diagnosticul la copil este mai dificil de stabilit atat datorita dificultatilor de comunicare si localizare a durerii, cat si prin prisma simptomatologiei care poate fi atipica. Din pacate, la sugar si la copilul mic, in majoritatea cazurilor diagnosticul se pune in faza complicatiilor cum ar fi peritonita localizata sau generalizata.

Pentru a sti exact care ar fi cauzele pentru care un copil se poate simti rau, intra pe site-ul doctormit.ro si afla de ce apare apendicita acuta. Cauza este obstructia lumenului apendicular cu un corp strain, paraziti sau datorita unui proces inflamator intestinal.

Bogdan Ivanescu de la DoctorMit ne spune ca apendicita acuta evolueaza in mai multe stadii, respective, apendicita acuta congestiva, apoi apendicita acuta flegmonoasa, urmata de forma gangrenoasa.

Iata care ar fi simptomatologie apendicitei, conform DoctorMit:
-dureri abdominale cu caracter continuu si iritativ;
-lipsa poftei de mancare;
-febra de 38-39 grade Celsius;
-varsatura unica sau repetata, la inceput alimentara;
-tulburari de tranzit manifestate cel mai frecvent prin constipatie, cat si prin diaree;
-in cadrul examenului clinic, un copil poate schiopata sau in momentul in care se intinde flecteaza piciorul drept sau ambele picioare;
-analize de sange cu leucocite peste limitele normale si cresterea probelor inflamatorii.

Apendicita acuta poate aparea inclusiv la nou-nascut debutand de multe ori cu peritonita in majoritatea cazurilor. Nou nascutii prezinta varsaturi, diaree si distensie abdominala. Debutul bolii poate fi brusc si se manifesta prin agitatie si plans datorita durerilor abdominale.

Apendicita acuta la copilul mic cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani se manifesta prin durere abdominala vaga, varsaturi sporadice si aparitia unui semn la palaparea abdomenului care va stabili diagnosticul.
Asa cum ne spune DoctorMit, diagnosticul pozitiv se pune pe baza simptomatologiei, a examenului fizic, a analizelor de laborator si a ecografiei abdominale, care poate identifica apendicele si poate depista prezenta lichidului intraperitoneal sau poate diagnostica o alta patologie care sa aiba simptome asemanatoare.

Din nefericire, complicatiile apendicitei se instaleaza repede la copii, iar evolutia bolii este rapida. Complicatiile apendicitei sunt perforatia apendiculara cu peritonita localizata sau peritonita generalizata. In cazul in care nu tratam la timp, peritonita poate duce la deces.

Afla mai multe despre apendicita din urmatorul videoclip DoctorMIT:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu